divendres, de desembre 11, 2009

Iniciativa a Cabanes lamenta que no es seguisca l´exemple d´Almenara per protegir el poblat marítim de Torre la Sal


Els ecosocialistes recorden que el PP sempre ha rebutjat totes les mocions presentades per Iniciativa per protegir el poblat marítim.


El regidor d´Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, ha afirmat avui que sent "especial enveja" a la decisió de l´ajuntament d´Almenara de protegir el seu poblat marítim declarant-lo Bé de Rellevància Local", ja que el PP cabanyut ha imposat sempre la seua majoria, amb les excuses més pintoresques, per impedir que s´acordara cap figura de protecció del poblat martimit de Torre la Sal, amenaçat per l´afecció al domini marítim terrestre.

Mulet ha recordat que en altres ocasions, el PP es va negar a aprovar cap moció al respecte al·legant que no es tractava de cap cas urgent, tot i tindre baix l´amenaça constant de l´enderroc a moltes famílies .

Segons el regidor ecosocialista " ha estat el nostre diputat al Congrés, Joan Herrera, el que ha dut constantment l´assumpte al parlament, i s´han demanat mesures, mentre el PP deixa passar el temps sense fer cap acció. volem endarrerir sense excusa una solució oberta com la que venim demanant, cada cop es demostra més que el PP local, i en especial l´alcalde, són simples mercenaris al servei d´una sola empresa, on els problemes dels veïns no els importen, i menys quan està en joc el propi benefici d´aquesta empresa; recordem que el poblat marítim de Torre la Sal serà la única barrera entre Marina d´Or i la platja, i aixó li molesta, es veu, a l´empresa, i als seus serfs dins l´ajuntament"

Mulet denuciava que l´anunciada intenció del Ministeri de Medi Ambient de "alliberar" les vivendes situades en la primera línia del litoral de la província de Castelló amb l'objectiu per posar fi al procés de degradació de la costa castellonenca, posava com a exemple d'aquesta pretensió al poblat marítim de Torre La Sal a Cabanes

Aquest nucli de població, s'assenta en el municipi des de temps immemorials, si bé les actuals edificacions poden datar les més antigues de les dècades 30 o 40 del segle passat, cal recordar que es tracta d'una zona on hi ha jaciments arqueològics que ens retrotrauen al neolític, seguint per restes de gran importància, ibèrics, romans, àrabs...etc




Les actuals edificacions, es van construir en el seu moment aprofitant el poblat marítim existent, i respectant l'estructura del mateix. Es trobaven, en el seu moment, a una distància més que considerable de la platja, respectant en tot moment la distància exigible, la continua degradació de la platja, devorada pel mar any rere any, junt amb l'absència de mesures per a protegir a aquesta de la seua desaparició, han anat acostant al poblat a la primera línia del mar al cap de les dècades.

De cap manera es poden qualificar les edificacions d'una sola altura majoritàriament, com a pràctica urbanística depredadora, i per tant, no té sentit incloure el poblat marí de Torre La Sal en la pretesa acció contra la degradació de la costa. És més, si El Govern mamprén la promesa regeneració de la platja de Torre La Sal, la distància del poblat de la primera línia de mar serà considerable.

El poblat de Torre La Sal està des del seu inici correctament catalogat com a sòl urbà dins del planejament del municipi de Cabanes, No es pot qualificar totes les construccions d´ irregulars en cap cas; ja que gran part compten amb els permisos municipals des del principi, és tracta d'un nucli assentat, baix l'ordenament urbanístic municipal.

Pareix irracional, permetre junt amb aquest xicotet poblat la construcció d'un PAI de 1.5 milions de metres quadrats, i basar tota la preocupació en un simple i tradicional poblat mariner integrat en l'entorn.

L'impacte d'aquestes construccions és nul, per tant, no té sentit pretendre "alliberar" al litoral d'un poblat tradicional, de baixíssima densitat edificatòria, ni agressió al territori; ressaltant que tots els veïns afectats s'oposaran a un possible destrucció del poblat; on molts tenen la seua única vivenda.

Existint tantíssimes agressions al litoral castellonenc prioritàries per a merèixer l'actuació del Ministeri, pareix no tindre sentit pretendre destruir aquest poblat.

Recordem que si en el seu dia es va modificar els límits del domini públic marítim terrestre, afectant una espai més ampli que l'anterior; la major part de les edificacions existents ja estaven en el seu dia perfectament legalitzades i ordenades jurídicament, i la regressió de la platja sobre la qual no s'ha actuat, pot ser un condicionant a tindre en compte.

Iniciativa ve demanant que l´ajuntament en Ple acorde traslladar al Ministeri de Medi Ambient la documentació necessària per corroborar l´assentament històric i la legalitat de les construccions del poblat marítim de Torre la Sal, que es prenguen les mesures oportunes per compatibilitzar el poblat marítim de Torre la Sal amb el domini marítim terrestre, que hi haja un posicionament clar i contundent contrari a qualsevol mesura d´enderrocament del poblat marítim de Torre la Sal. I que l´ajuntament de Cabanes inste al Ministeri de Medi Ambient a accelerar les obres de regeneració de la platja de Torre la Sal, així com seguir l´exemple d´altres municipis com ara Almenara.

Castelló, a 3 de desembre de 2009 Gabinet de premsa d´Iniciativa