divendres, de maig 19, 2017

Carles Mulet publica nou llibre sobre un desconegut capellà poeta de Cabanes assassinat en la Guerra Civil.

Carles Mulet publica nou llibre sobre un desconegut capellà poeta de Cabanes assassinat en la Guerra Civil.


Cabanes a 19 de maig de 2017. L’editorial Onada Edicions, ha tret a la llum un nou llibre del cabanyut Carles Mulet, fruit d’un treball d’investigació gràcies a l’accidental descobriment de la tràgica i curta vida de mossèn Jesús Boira Sidro.

L’escriptor s’endinsa en la recerca d’un personatge silenciat i ple de misteri; un jove  de Cabanes nascut en 1909, que acaba de capellà en la localitat de Culla, des d’on comença a escriure poemes en valencià que són publicats en la revista “ El Vers Valencià”, editada en València.  Són pocs els poemes que s’han localitzat en una publicació en llengua pròpia que també deixa d’editar-se per la Guerra Civil, però en ells es veu una ràpida evolució i creixement tant estilístic com en l’ús normatiu d’una llengua que començava aleshores a estandarditzar-se, en un curiós moviment de reivindicació i normalització emprés per sectors de l’esglèsia valenciana, com havia passat a l’altra banda del riu Sènia amb figures clau de la renaixença com mossèn Cinto de Verdaguer .

Mulet recull en este llibre els pocs poemes dels quals es té constància va deixar escrits Boira.

L’altra part del llibre, transcriu en primera persona el testimoni d’Herminio Sales, un veí de Culla de 92 anys, que va ser ajudant de missa ( “cotero” en Cabanes, escolà, o “monaguillo” en castellà), el qual, conta fil per randa, com va viure els darrers dies de Boira; com va haver de ser amagat en un mas del terme de Culla per no patir represàlies per ser capellà, com feia escola als xiquets del municipi.

Herminio Sales conta com Boira és cridat a files en la guerra per part de l’exèrcit republicà, i com suposadament veïns de Cabanes el delaten com capellà i això provoca siga assassinat en 1937 a les costes de la Pobla Tornesa.
En aquest treball també s’aporten els expedients de responsabilitat política de veïns de Cabanes als quals se’ls acusa de ser còmplices en l’assassinat del capellà-poeta.

Mulet ha explicat que aquest modest treball de sols 70 pàgines, va nàixer fruit de la fascinació pel personatge “ una persona religiosa, que es dedica a enviar poemes en valencià a una publicació de la ciutat de València, la qual és assassinada sense cap motiu, potser és l’antiheroi de totes les històries de la Guerra Civil, una víctima anònima, silenciada, un poeta en constant creixement al qual se l’esborra del mapa i es trunca una carrera prometedora. Un jove de 28 anys adorat pels alumnes als quals ensenyava no sols a escriure i llegir, sinó també música. Hem llegit molt d’herois carregats de somnis i ideologies, de guerrilles que donen fins l’últim alè per un món millor; de brillants polítics i activistes que lluitaren per la justícia social. Hem llegit dels abusos d’una llarga repressió franquista, dels crims del colpistes, però ben poc d’altres persones a les quals eixa guerra els va agafar pel mig, i els va esborrar completament. Aquest treball pretén ser un xicotet i homenatge per a aquella gent que ningú recorda, aquelles víctimes innocents, aquells que van fer callar”

Aquest llibre ja està disponible a Onada Edicions i els seus punts de venda, i serà presentat en societat les properes dades:

-               Castelló, 5 de juny a les 19:00 a la llibreria Argot
-               Cabanes,9 de juny a les 20:00 a l’esglèsia Parroquial