dijous, de maig 03, 2018

Jesús Boira: El rastre després del llibre

Foto inèdita: Jesús Boira amb familiars

Quan es va publicar el llibre fa un any, quedaven moltes incògnites en l'aire. Allò que se semblava una història sense eixida, després de mesos de preguntes sense respostes, va tindre gràcies a la publicació, un allau d'informació.  Aquesta publicació posterior no és cap " spoiler", el llibre té sentit en ell mateix, replega l'obra, el moment concret, un testimoni impagable. Allò que publique ací, dissipa i desmunta hipòtesis. I dóna més llum al cas. El llibre es pot trobar a Onada Edicions, Argot Llibres, o a https://www.amazon.es/Jes%C3%BAs-Boira-Sidro-Poeta-silenciat/dp/8417050051


Després d'allò publicat, i de donar moltes patades, es va poder localitzar a la neboda de Jesús Boira, filla de Mercedes, la única germana del nostre protagonista. Maria Jesús, viu jubilada a Borriana, on és una persona coneguda per haver regentat una carnisseria junt al seu home, Paco Canuto. Maria Jesús ens va contar com després d'estar soterrat a Borriol, un cop passada la guerra el cos de Boira va ser traslladat a Borriana, on vivien els seus pares i germana. Actualment estaria en la cripta de la basílica del Salvador de Borriana ( lloc tancat al públic). 
La família sols té com record d'ell un gran quadre que és justament la fotografia del llibre, i algun element tèxtil religiós. De la seua obra, cap rastre. 
Maria Jesús i Paco han tingut vincle amb el poble de Cabanes, Paco per haver coincidit en el servei militar amb joves del poble amb els qual va entablar una gran amistat, Maria Jesús, pels seus vincles familiars. Durant anys pujàven a les festes del poble. 
Maria Jesús té fills i néts, que viuen a Borriana. Trobar-nos va ser una sorpresa, i un plaer, escoltar les històries que ella havia sentit per part de sa mare sobre el seu germà. Mercedes va morir malalta alzheimer.
foto: recordatori de la primera missa

fotos: documents arxiu històric municipal. Cal tindre en compte que es tracta d'informació de part, tendenciosa i partidista, per tant, s'ha d'agafar amb la suficient distància. documents de la Causa General.
també cal recordar que són d'un tribunal il·legal, d'uns governs il·legals i per tant, uns procediments il·legals muntats per justificar la repressió contra les persones que van continuar fidels a la legalitat republicana.