dimecres, de maig 20, 2009

Cabanes, els 17 propietaris d´un polígon paralitzat des de fa 7 anys, demanen una moratòria, recolzada per Iniciativa.

Iniciativa comparteix la crítica que tirar endavant amb aquest polígon sense espectatives, és castigar als propietaris del sòl.

El regidor d´Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, ha demanat avui a l´equip de Govern, que es deixe d´imposicions, i escolte la petició feta pels 17 propietaris del sòl afectat pel polígon industrial s-7, i congele la tramitació d´aquest polígon fins que no hi hagen garanties del seu posterior desenvolupament.

Mulet ha recordat que aquest sòl requalificat pel PP com a industrial, es va projectar junt a la CV-10, entre l´actual polígon industrial de Gaidó i el terme municipal de la Pobla Tornesa, i tot la seua excel·lent ubicació, des de l´ajuntament es va valorar el seu preu per a pagar als propietaris a sols 4,15 euros el metre quadrat, un autèntic atracament. Els veïns van al·legar que el preu de mercat en cap cas podria ser inferior als 50 euros m2, i al final del procés, l´ajuntament va deixar el ridícul preu de 15 euros m2, i amb una sèrie de condicionants com els de la parcel·la mínima, que suposa una invitació gens cordial als propietaris del sòl per a fugir d´allí, cobrant poc més que un premi de consolació.

Aquest episodi s´assembla prou al del polígon industrial de Vall d´Alba on recentment els tribunals ha donat la raó als veïns, als quals també se´ls va atracar amb un preu molt inferior al del mercat per pagar-los les seues terres.

Segons Mulet " des dels inicis de la tramitació d´aquest Polígon, l´equip de govern, no sabem per quins motius, ha donat l´esquena als propietaris, negant-se a totes les peticions raonables proposades; com sempre, un urbanisme a la carta, tot i tindre els altres polígons industrials mig vuits, i sense demanda, es van dedicar a una espècie desaforada d´urbanisme a la carta on es requalificaven els sòls, a uns preus ridículs per als propietaris"





Des de setembre de 2005, els propietaris vénen al·legant, i aquest polígon empantanat. Aquestes al·legacions, van tardar anys en respondre, concretament a l´abril de 2009, desestimant-les totes.

No obstant, en 21 de desembre de 2007, el propi urbanitzador actualitza el preu dels 4 euros als 15 per m2, coincidint amb una taxació que l´ajuntament va encarregar per a un polígon veí al s-7), increment un augment de l´IPC als costos d´urbanització de la proposició inicial sense especificar quins són realment eixos costs, i sense presentar document justificatiu que ho demostre.

Igualment, els veïns demanen que es revise la proposta de parcel·la mínima, ja que a l´establir una zona de 1000m2, la majoria de propietaris no podran accedir a tindre una parcel·la.

Aquestes peticions no ateses pel PP, prenen ara més que mai sentit, a l´existir un elevat número de parcel·les per ocupar en la resta de polígons industrials del poble, i a l´entrar en una etapa de recessió econòmica; s´urbanitzarà aquest sector, sense acord amb els propietaris, els quals hauran de pagar uns preus grandíssims si volen quedar-se o obtindre una misèria si volen vendre, i el cas de no vendre´s i aprovar-se la reparcel·lació del polígon , automàticament passarà aquesta zona agrícola a tindre de tributar a l´ajuntament com a sòl industrial, tot i poder passar-se anys i dècades sense cap ocupació, creant una despesa enorme.

Per eixe motiu, els 17 propietaris han demanat a l´ajuntament una moratòria en la tramitació d´aquest PAI, donat que des de l´inici de la tramitació d´aquell pai, en 15 de setembre de 2002, han passat 7 anys, i ni els preus, ni les previsions, ni les necessitats d´aquella època són les d´ara, i mentre la crisi fa que es tanquen empreses, i els polígons es queden vuits, crear sòl industrial amb un criteri propi de l´època del pelotazo, és una temeritat, més quan es pensa carregar als propietaris una despesa imposible d´assumir, sense cap expectativa de venta posterior d´aquest sòl.

Des d´Iniciativa s´ha demanat a l´equip de govern accepte aquesta petició, i anuncia que en cas de no fer-se ressò de la proposta de moratòria, des de la formació ecosocialista es traslladarà al proper ple ordinari per demanar un debat sobre aquest assumpte.