dimarts, de març 31, 2009

Cremar llibres, publicat avui per Mediterrraneo


Recorde borrosament la lectura del clàssic “Fahrenheit 451″, de Bradbury, crec que ens la degueren obligar a l´institut; els bombers es dedicaven a cremar els llibres per ser perniciosos per a l´espècie humana, i els 451 eren els graus en l´escala fahrenheit on els llibres començaven a cremar-se.

La crema de llibres té una simbologia potentíssima; les revoltes, el poder polític opressor l´empra com a instrument de poder. En moltes pel·lícules haurem vist com els dolents es dedicaven a fer monumentals pires amb exemplars de qui sap quantes obres perilloses per a la recta moral, la conducta, per a que als ciutadans dins de la rabera no se´ls obrira els ulls i no se´ls infectara de cap virus del coneixement, durant la inquisició, durant les guerres…cremant el rastre escrit d´un pensament, d´una idea, per a alguns és com fer desaparèixer aquesta baix el foc que tot ho purifica.

Imatges desoladores com la que relata Umberto Eco en el “nom de la rosa”, quan la ciclòpia i desproporcionada biblioteca del monestir medieval on transcorre la trama desapareix baix el foc, només té la transcendència de tragèdia avui en dia si afecta a legat històric, a incunables de gran valor; afortunadament, avui en dia el llibre ja no és un objecte de luxe com passava segles abans; i les noves tecnologies fan circular la informació a uns nivells de vertigen. A més, la combustió de les deixalles ( paper, tinta i demés elements), no són massa beneficiosos. Per eixe motiu, allò més apropiat a fer amb el llibre ” España, Sueño imposible” editat per la Diputació de Castelló, amb els diners de tots els contribuents, és dipositar-lo en el contenidor blau; no per por a que qualsevol feixista propage les seues teories genocides ( que en molts altres països estan prohibides), sinó a que aquestes proclames que atempten contra les víctimes del terrorisme franquista, s´estiga finançant amb els nostres diners, els que paguem per tindre unes millors escoles o una millor sanitat, coses que ens passen per tindre a l´extrema dreta governant-nos. Almenys, que el paper embrutat amb femades, tinga un destí digne i net.

Carles Mulet

Iniciativa a les comarques de Castelló