dimarts, d’abril 28, 2009

Cas Fabra: Medi Ambient reconeix diverses sancions a Salquisa mentre l’ajuntament de Cabanes continua autoritzant ampliacions


L’empesa ubicada en Cabanes estava acusada per Vilar de fabricar els fitosanitaris plagiats per Carlos Fabra a Naranjax.

La diputada autonòmica d’Iniciativa, Mireia Mollà, va preguntar a la Conselleria de Media Ambient saber si s’havia interposat cap tipus sanció a l’empresa Salquisa (San ALf Químicas SA), ubicada en Cabanes, en cas afirmatiu, per quin motiu, en quina data, i en què han consistit aquestes sancions. Si s’havia d’aquestes sancions a l’ajuntament de Cabanes? En cas afirmatiu, en quins termes? . Si coneixia la Conselleria que recentment aquesta empresa ha obtés autorització per a l’activitat de fabricació i emmagatzematge de productes fitosanitaris i biocides, i si ha fet aquesta Conselleria seguiment de les emissions d’aquest empresa.

Des del Grup Municipal d’Iniciativa a Cabanes, es venia denunciant la situació irregular que aquesta empresa, denunciada per l’ex soci de Carlos Fabra, Vicente Vilar, com la que estava produint els fitosanitaris plagiats a Narajax per l’entorn de Carlos Fabra.

De fet, tot i les continues denúncies, l’alcaldia de Cabanes, per mitjà de decret havia autoritzat decrement autorització per la la fabricació, venda i distribució de productes fitosanitaris molt tòxics que no siguen gasos ni desprenguen gasos, con mous permisos per a l’activitat de fabricació i emmagatzematge de productes fitosanitaris i biocides.

Front a això, la Conselleria de Medi Ambient respon a Iniciativa que en 2003 la Conselleria va imposar a Salquisa dues sancions de 30.001 cada 1 per emissions a l’atmosfera en valors superiors als legalment admissibles.

Així mateix, segons resposta parlamentària, s’han incoat expedients sancionador per motius relacionats amb la gestió de residus, si bé la tramitació d’aquests ha sigut suspesa ja que s’ha aportat, a sol·licitud del Jutjat d’Instrucció número 1 de Castelló, a diligències prèvies obertes per l’esmentat Jutjat.

Per a Iniciativa, és un cas de gravetat que l’empresa implicada en els fitosanitaris de Carlos Fabra, si el contra exemple de sostenibilitat, denunciada contínuament per emissions il·legals i per abocament de residus, contaminació a la qual es sotmet a la tota la població de Cabanes, mentre, l’ajuntament en lloc de prendre mesures contra la empresa, continua permenten nous usos i ampliacions en tractament de productes molt tòxics, al que és una empresa irresponsable .

La Plataforma No a la Contaminació també ha denunciat a aquesta empresa per no respectar la normativa d’emissions atmosfèriques”