divendres, de novembre 20, 2009

Els murs a tombar.

publicat a Mediterraneo

Aquests dies, hem assistit al bombardeig mediàtic del 20 aniversari de la caiguda del Mur de Berlín, amb una parafernàlia al·lucinant; el missatge que es vol donar és poc més que el bé havia guanyat sobre el mal. Múltiples reportatges, contant sempre la versió d´occident, presenten una Europa oriental ombrívola i tenebrosa.

Ningú vol ser hereu ara del model polític que durant el segle passat es va instaurar a l´anomenada Europa de l´Est, però al mateix temps des de la caiguda del mur, tota l´esquerra europea s´ha vist òrfena, sense un referents clar de cap on anar. . Les celebracions d´aquests dies, ens volen mostrar poc més que la salvació del món, però, a banda dels múltiples errors que es puguen atribuir al model d´economia de planificació estatal, el capitalisme que ens venen com a model perfecte, és el que fa figa a hores d´ara, el que tira als milers de treballadors a l´atur, el que continua amb el canvi climàtic, el que aboca al africans a les pateres per morir ofegats en l´Estret.

No es tracta de reivindicar models que no han funcionat, que no han estat nostres, que han pervertit el propi ideari, però tampoc això ha de ser excusa per empassar-nos que el liberalisme és la cura de tots els mals, quan veiem que és en gran mesura el causant d´ells.

En aquests vint anys de rearmament ideològic que ens ha tocat viure, ens ha servit per entrendre que no hi ha veritats absolutes, que no existeix cap llibre sagrat, ni cap profeta que ens puga marcar el camí vertader; el comportament de l´espècie humana no es pot preveure amb regles matemàtiques ni lleis físiques, que els grans discursos són productes d´altres èpoques. El món canvia cada dia, i apareixen realitats noves, els invents dels grans Estats-Nacions decimonòniques no acaben de tindre sentit en les noves configuracions supra estatals, i els pobles i les nacionalitats volen recuperar el seu paper. El progrés il·limitat s´ha vist una faula, i cal posar fre, mesura, i optar per la sostenibilitat i buscar noves formes, noves fonts d´energia que siguen renovables.

A nivell laboral, òbviament el món ha canviat, i els problemes segurament són uns altres que els dels obrers dels principis de segle passat, però continuem sent esclaus de les hipoteques, de la precarietat laboral, de la inseguretat contínua. La incorporació de la dona als treballs de fora casa, han obert també noves perspectives. Aquestes són, només algunes de les mostres de com calen respostes, a una problemes que crea, ha creat, i continuarà creant el sistema hegemònic. Cal per tant, tirar molts murs, alguns d´ells que no volem vore. La lluita per un món millor continua, aprenent dels errors.

Carles Mulet

Portaveu d´Iniciativa a les comarques de Castelló.