dimarts, de juliol 05, 2011

Misèries


publicat avui al Mediterraneo

Caminar aquests dies pel centre de Castelló, i no sé si pels barris també, és anar trobant-se quasi bé a cada cantó a una persona pidolant. Hi ha joves, majors, homes, dones, alguns són nascuts a l’altra banda d’Europa, altres, segur ben prop de ta casa; he pogut escoltar un valencià claret i de la terra en alguna d’aquestes veus.

La gent passa com si no els puguera vore, perd la vista a l’horitzó, i s’excusa pensant que si haguera de donar un euro a cadascun d’ells, es gastaria el jornal de tot el dia, i de segur es queda curt. Si hom té el cor de llegir el que es posa en els cartells que solen acompanyar-los, hi ha de realment estremidors , com els que ens diuen simplement “ Tengo Hambre”; o “ no tengo nada más que su ayuda. Des del brancal, des d’eixos ulls afonats per la fam i l’abandó veuen com les borses dels que vénen de les rebaixes els freguen la cara, mentre la mà continua buida. Que si s’encarregue l’ajuntament, que si darrere de tot hi ha alguna màfia, que si no se qui cobra una pensió, excuses,

Els grans remeis de la dreta que ens governa, d’eixa classe política que cobra milers d’euros al mes, és criminalitzar la mendicitat, prohibilar-la, multar-la; amagar la merda baix la catifa i que tot semble idíl·lic, o com fan els xiquets, posar-se la ma davant dels ulls i dir “ no tà” i pensar que realment no està, eixe home que diu que té fam, o el que es troba al carrer sense un sostre on dormir. Les ONG religioses o no, diuen no poden més, que les cues de la gent que acudeix als menjadors socials es desborden . I ara, aquest quart món que no volem vore, queda encara més iinvisible quan la gent que abans podia viure amb el que tenia, ja no pot, quant a la nostra província “del pleno empleo”, estem pels 60.000 aturats i aturades, un terç d’aquests sense cap tipus de subsidi, centenars de famílies que tenen a tots els seus membres i sense cap ingrés. Mentre, l’ex president autòmic i alt càrrec de Bankia ( exbancaixa,) es posa un jornal de més de 10 milions d’euros, deixant en ridícul al seu mentor Zaplana que sols cobra el pobre entre 1 i 2 milions a l’any de Telefonica (ara Movistar) , mentre l’empresa fa un ERO salavatge i deixa a l’atur a milers de treballadors. Per no parlar dels 6.000 al mes que cobra l’ex alcalde de Castelló, Jose Luís Gimeno per fer ni ell sap què.

És aquest el desenvolupament que volíem?, la societat a la qual aspiràvem?, Si és així, jo quasi que me baixe.

Carles Mulet

Portaveu d’Iniciativa a les comarques de Castelló