dijous, de maig 01, 2014

Vilafamés 1900, anacronisme o banalització del franquisme?


Vilafamés celebra, amb l'èxit i l'encert d'altres anys, l'onzena edició de "Vilafamés 1900", una exposició viva pel nucli antic que segons l'ajuntament que l'organitza"  Vilafamés se transformará para mostrar la forma de vida de la sociedad tradicional a comienzos de 1900. El conjunto histórico de la población es el marco que recrea la forma de vida, para lo cual, mediante la colaboración de los vecinos y las asociaciones de la localidad, se representan oficios y actividades, en el interior de las viviendas, y tradiciones, en espacios públicos, que permiten trasladarse un siglo atrás en el tiempo.

A tal fin se procederá a la recreación de diferentes ámbitos que muestren los establecimientos de épocas pasadas: Molino de aceite, Bodega, Taberna, Barbería, Farmacia, Escuela, Horno de cocer pan (s. XIV y XVI), Zapatería, Carpintería, Ceramista, etc.


No obstant, a algú li patina les neurones, o no en té directament, al ubicar dins d'eixa exposició una suposada recreació d'una caserna de la Guàrdia Civil, amb una decoració que no correspon a 1900, sinó a 1940, i amb fotografies que de gràcia en fan ben poca.
Un quadre del colpista i criminal Queipo de Llano 
http://ca.wikipedia.org/wiki/Gonzalo_Queipo_de_Llano_y_Sierra ( l'activitat del qual va ser "destacable" a partir dels anys 30, i no de la  primera dècada del segle passat), un quadre de Dictador Franco ( que es podria vore en les casernes de la Guàrdia Civil al final de la Guerra Civil ) o el "parte" del fi de la Guerra, de 1939. 
Tota aquesta simbologia franquista, no aporta res a l'exposició, més bé al contrari, esdevé una taca i una ofensa, ja que a més de no tindre cap vincle cronològic ( seria com a mínim de quatre dècades posteriors al temps que es vol recrear), pot considerar-se una banalització del franquisme i els seus representants.
El fet és tant greu, com si a Alemanya, cap poble volguera recrear el seu passat de 1900, i es recreara emblemes i personatges del III Reich ( també de finals dels anys 30 i no de principis de segles)

Aquest incident és un desencert total, que caldria eliminar de manera fulminant i evitar que situacions com aquestes deslluisquen una iniciativa tant interessant com la de Vilafames 1900, ja que intentar donar normalitat al franquisme, a més de l'error històric d'ubicar-lo quatre dècades abans, és ofensiu i innecessari.