dijous, de juny 19, 2008

Iniciativa critica la falta d´ajuts del Consell als sector agroalimentari


Mulet recorda que els llauradors, pescadors i ramaders també està pantit l´increment desorbitat dels carburants..

El representant d´Iniciativa del Poble Valencià a les comarques de Castelló, Carles Mulet, ha criticat avui la falta de previsió i de polítiques de la Conselleria d´Agricultura i del Consell en general, per fer front a la greu crisi estructural que està patint el sector agrícola a les nostres comarques.

Segons Mulet " la pèrdua de rendes per part dels llauradors és la part visible dels demantellament de tot el sector, gràcies a una visió política com a mínim errònia. S´ha viscut amb la il·lusió òptica que l´únic futur econòmic per a les nostres comarques era ja no el turisme, sinó el formigó i la construcció camuflada com a part del primer, només amb alguna activitat empresarial també directament relacionada, com la del taulell. En aquest macro disseny (PAC, OCM...), el País Valencià havia de passar a ser una espècie de balneari d´Europa, on sectors com l´agrícola sobraven".

Per al representant d´IdPV, " les previsions han fallat, i ara ens trobem amb que, el principal sector econòmic, que és aquell que ha de garantir els aliments i productes de primera necessitat a les persones, està patint des de fa anys una greu crisi, que no fa més que engrandir-se, i front a això, el Consell no fa absolutament res":

Mulet ha recordat que el problema dels preus dels carburants, conflicte capitalitzat recentment pels transportistes, castiga igualment als llauradors i pescadors, els quals, a més, han de patir el descontrol del mercat; on els productors guanyen cada cop menys, i el preu de venta al públic dels productes és cada cop més alt, produint-se un fenomen d´especulació entre els intermediaris. Situació a la qual cal sumar l´encariment, a més dels combustibles i l´electricitat, dels adobs, llavors, pinsos. " El sector agrícola, ramader i els pescadors, estan cada cop més desprotegits, davant un Consell que continua sense prendre cap mesura per fer front a aquesta situació".

Iniciativa exposa que mesures en el control del preu dels carburants, les tarifes elèctriques, també haurien de tindre compte a aquest sector, i aplicar mesures com el doble etiquetatge preu origen, preu de venta, per frenar l´increment abusiu del preu final al consumidor, "calen polítiques actives, mesures fiscals de tot tipus, invertir en la modernització i potenciació del camp valencià, l´etapa del formigonament massiu de tot el sòl ja ha passat, i cal recordar que les persones no ens alimentem ni de gespa, ni de formigó, i una societat que no és capaç de garantir-se l´autoabastiment, i ha de ser alimentàriament depenent de tercers, no té viabilitat de prosperar com pertoca"