dilluns, d’agost 30, 2010

Iniciativa per Cabanes demana a Cultura posar en valor les pedres de l’arc romà emprades com abeuradors d’animals





Mulet afirma que un legat d’aquesta importància mereix ser rescatat de l’abandó.

El regidor d’Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, ha exposat avui la necessitat que es veu des de la formació de posar en valor, protegir i cuidar les restes originals de l’arc romà del municipi, disseminades pel terme municipal i el casc urbà.

Mulet ha recordat que aquest monument, símbol del municipi, va ser declarat Monument Històric Nacional en el 1931, i mereix una major potenciació per ser un element arquitectònic i històric únic en tot el País Valencià. En eixe sentit, el regidor ecosocialista ha incidit en que tot i ser un pas interessant la col·locació fa pocs anys de menuts panells explicatius, i haver-se aprovat una Pla Especial en 2005, que no s’ha aplegat a desenvolupar, cal recuperar i evitar la desaparició de les parts superiors de l’entaulament que segons totes les fonts es troben clarament localitzades.

En eixe sentit, el regidor ecosocialista ha recordat que justament a l’immediat Pou de Roca hi ha tres grans pedres que tothom ha atribuït a part de l’entaulament convertides des de temps immemorials en abeurador per a animals. Aquestes pedres, de dimensions considerables, es troben en l’actualitat en complet estat d’abandonament, envoltades de brosses, i a les mans de qualsevol que puga endur-se-les.

Per eixe motiu, des d’Iniciativa, a més de sol·licitar en el proper Ple Ordinari de l’ajuntament rescatar aquestes pedres, ubicant en el pou d’ús comunal nous abeuradors d’obra que concorden amb l’indret, també es farà una petició a la Conselleria de Cultura, per mitjà del Grup Parlamentari de Compromís “ venim reclamant la creació d’un espai museístic al poble on elements com aquest tindrieun un lloc preferencial, mentre, els propis baix del Palau municipal, seu de l’ajuntament, valdrien per tindre aquests elements de l’arc romà a bon recapte”

Mulet ha recordat que igualment, tothom atribueix a un edifici ubicat al Carrer Nou, la utilització d’almenys set carreus, que es trobarien en la pròpia façana de l’edifici. Per al regidor ecosocialista “ si ven bé la compra per part de l’administració d’aquesta vivenda potser a hores d’ara dificultosa, per desconèixer la voluntat dels propietaris, si que és fàcil poden posar almenys algun panell explicatiu i senyalitzar-lo correctament en els mapes d’informació turística, com un element més visitar en el recorregut urbà del poble”

Cabanes , a 30 d’agost de 2010 Gabinet de premsa d’Iniciativa,