diumenge, d’agost 15, 2010

Iniciativa per Cabanes proposa als municipis afectats, fer de la ruta transhumant fins Mosquerola, un corredor verd i un reclam turístic


Els ecosocialistes proposen senyalitzar i cartografiar aquest camí tradicional per incorporar-lo com a sender per al turisme.

El regidor d’Iniciativa per Cabanes, Carles Mulet, ha informat avui que després que la majoria absoluta del PP en les Corts rebutjara la proposta de recuperar i posar en valor els tradicionals camins transhumants, els ajuntaments afectats poden actuar en eixe sentit, ja que es tracten d’actuacions que generen escasa inversió, però poden ser un revulsiu per potenciar un nou turisme verd, que duga a senderistes, ciclistes, i amants de la natura a recórrer d’oest a est la província.

En eixe sentit, Mulet ha avançat que a demés de defensar en el plenari d’aquest municipi la senyalització i posada en valor del camí transhumant de Mosquerola al Prat de Cabanes, la proposta es farà aplegar a la resta de pobles afectats, per poder entre ells fer un front comú i obtindre els ajuts de Diputació i Consell tant per la senyalització com per l’edificació de materials que ajuden a promocionar aquest via “guies, cartelleria, fullets informatius, mapes...etc”.

El portaveu ecosocialista ha recordat que les Corts d’Aragó i la Diputació de Terol, va aprovar iniciar contacte amb el Consell i la Diputació per potenciar aquestes vies que ixen de distints pobles de Terol fins a municipis costaners de València i Castelló, però la negativa del PP valencià va bloquejar aquest possibilitat”.

Mulet ha defensat que en un època on el turisme de cami es posa de moda ( no sols pel de Santiago, sinó també per iniciatives com ara de la potenciar la via Augusta i recuperar “el camí de sant vicent màrtir”, aquesta proposta és assumible per tots els pobles afectats “ estem parlant d’un fenomen cultural i econòmic en vies de desaparició, però que ens ajuda a entendre la manera de viure dels nostres avantpassats, la fisonomia dels nostres pobles, termes i comarques, per això, posar-lo en valor ens beneficiaria en tots els sentits”

Adjuntem la “ruta de Cabanes” tal i com l’expliquen gràficament des del “Ligallo General de Pastores” , ruta que ja només fa un sol ramat, i són 50 quilòmetres”

4.4.2. Ruta castellonense central o de Cabanes
Esta ruta es la utilizada por un sólo rebaño de Mosqueruela que se desplaza hasta Cabanes (CS): su trazado es rectilíneo y tiene un desarrollo de 50 Km en dirección este.

La descripción se inicia en MOSQUERUELA: camino viejo de Mosqueruela a Vistabella del Maestrat; la Horca; los Collados; los Carrascales; la Venta; mas de Olaria; las Calzadas; atraviesa el río Monleón por el puente de Maravillas. VISTABELLA DEL MAESTRAT (CS): masía del Puente; cruza la rambla del Pla; atraviesa una carretera local; mas d'Hortal; a la derecha queda Vistabella del Maestrat; cruza dos veces la carretera de Vistabella en la Penya Aguda; Molino; mas de Cleric; Port de Vidre; continua por la partición entre BENAFIGOS/ATZENETA DEL MAESTRAT: atraviesa dos veces la carretera de Atzeneta a la altura de la Selleta y del caserío de la Comarca; el Castellar. BENAFIGOS: barranco del Pouet; atraviesa la carretera de Atzeneta a Benafigos; cruza el barranco del Pouet. ATZENETA: mas de la Cabrera; corta por la carretera de Atzeneta a la Torre d'En Besora, a la derecha queda Atzeneta; molino de Solaes, cruza la rambla de Atzeneta, coincide con la carretera de Atzeneta a la Pelajaneta, coll de la Bassa. LES USERES: abandona la carretera, que discurre en paralelo; mas del Rull; mas del Xeperut, partida de la Garrofera; Hostals Nous; salva la rambla de la Vídua. La Petajaneta: LA VALL D'ALBA: atraviesa la carretera Atzeneta-la Pelajaneta; La Pelajaneta: coincide con la carretera durante unos metros; cruza la Ramblella; vuelve a coincidir con la carretera; coll d'Alba; abandona la carretera; atraviesa la carretera Bell-lloc-la Vall d'Alba; cruza el arroyo del Regall; Pla de Juncosa; en el mas de Juncosa continua por una carretera local. CABANES: pasa por el arco romano -donde coincide con la Vía Augusta- y sigue hasta Cabanes.( que aprofitant l’antic camí fins la Ribera, du el Ramat fins al Prat.


Cabanes a 15 d’agost de 2010 Gabinet de premsa d’Iniciativa,