dimecres, d’octubre 20, 2010

Iniciativa per Cabanes demana potenciar com espai cultural l’església fortificada d’Albalat (Ribera de Cabanes)



Els ecosocialistes recorden que al ser BIC ha d’estar oberta al públic almenys durant quatre dies al mes.

El regidor d’Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, ha exposat avui la necessitat de potenciar i posar en valor el que és l’edifici històric artístic més antic i interessant dels que coserva en peu el municipi, referint-se a l’esglèsia- fortalesa d’Albalat.

Mulet ha recordat que es tracta d’una construcció única, començada en el segle XIII als peus del Castell d’Albalat, amb elements d’antic temple però també de lloc fortificat front a les invasions pirates, amb una interessant nau, un curiós absis, així com tot els elements de defensa com la torre annexa, els merlets, i troneres.

Segons el portaveu ecosocialista, “ des de la seua correcta i encertada restauració en els anys 80, aquest monument, aïllat dels nuclis de població de Cabanes i la Ribera, no ha estat ni aprofitat ni posat en valor. El condicionament dels vials d’accés i l’entorn és positiva, però si no se li dóna una programació i contingut, estarem encara amb aquesta joia sent una desconegut per bona gent, ja no sols de la comarca, sinó del propi municipi.

Mulet ha recordat que aquesta esglèsia fortalesa està catalogada com a BIC, i que la Llei 4/1998, de 11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, en el seu Article 32. referent Règim de visites. , diu clarament que

1. Per a fer possible l'adequat coneixement i difusió pública dels béns del patrimoni cultural valencià, els propietaris i posseïdors per qualsevol títol de béns immobles declarats d'interès cultural haurien de facilitar la visita pública d'aquests, almenys, durant quatre dies al mes, en dies i horari predeterminats, que es faran públics amb la difusió adequada tant en mitjans de comunicació com en centres d'informació turística i cultural..

Per eixe motiu, Mulet ha exposat la necessitat de determinar un horari fixe d’obertura, organitzant visites guiades o explicades tant a l’esglèsia com al Castell d’Albalat, i poder programar actes com exposicions, o concerts de manera puntual, amb un bona programació cultural “ volem que aquest legat de primer ordre, siga conegut i estimat per tot el món, i per això, poder incloure’l en els circuits culturals, encara que siga de manera esporàdic, ens sembla una proposta sensata i assumible per tothom”

Cabanes a 20 d’octubre de 2010 Gabinet de premsa d’Iniciativa,

1 comentari:

ximo sales ha dit...

estic treballant al camp casi toys els dies al costat de lesglesia dalbalat pero per a entrar dins hi ha q demanar.li la clau a no se qui del barri del pardalero.
ultimament se estant fent moltes bodes , batejos, etc alli.
fa 1's quants anys va estar exposada alli 1 mostra sobre lecosistema del prat DALBALAT