dimecres, de novembre 03, 2010

Iniciativa pregunta al Congrés pels endarreriments de la dessaladora de Cabanes-Orpesa




Els ecosocialistes recorden que es va prometre que aquesta infraestructures estaria a ple rendiment a finals de 2009i i encara està les obres en un estat molt endarrerit.

Iniciativa, per mitjà de la diputada al Congrés, Núria Buenaventura, ha demanat explicacions del perquè de l’endarreriment de les obres de la dessaladora de Cabanes, que segons Acuamed, havia d’estar en ple funcionament en el segon semestre de 2009, i encara es troben les obres en un estat molt endarrerit.

El regidor d’Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, ha recordat que les obre es van adjudicar en 2007 i es tenia 18 mesos per concloure-les i posar-lo en funcionament, ni la primera data ( 2009) ni la segona de les promeses, 2010, van a complir-se vist que encara estan en els fonaments de la infraestructura.

Mulet ha criticat que mentre quan es va fer la inauguració de les obres es va fer amb tota la parafernàlia típica propagandística, i ja es duen gastats molt milions d’euros, “dels 65.000 m3 cúbics diaris que van prometre, a hores d’ara ni un de sòl, i trobem a faltar que almenys expliquen a la ciutadania, que és qui està pagant els 52 milions d’euros que ha costat aquesta infraestructura, què està passant, i si l’endarreriment suposarà cap sobrecost.

El regidor ecosocialista ha lamentat la connivència del PP i el PSOE en aquest incompliments “ els primers satanitzaven l’ús de dessaladores per insostenibles, però quan ACUAMED va desviar tots els recursos de Medi Ambient a aquest inecessària actuació, feta en exclusiva per fer possible les barbaritats urbanístiques de Marina d’Or i el seu PAI, van aplaudir en silencia. Ara l’admistració no està complint els terminis, i ni PP ni PSOE estan dient res, i els diners, gastats i deixants d’invertir en altres actuacions hídriques més urgents

Mulet ha recordat que a Cabanes, només Iniciativa va votar en contra, i va advertir en el seu moment que s’estava creant un castell de sorra en l’aire que no tenia fonaments per sostindre's, es va fer, com en tota la planificació, un conte de la lletera, es va acceptar entusiastament aquest projecte, obviant que el cost anual de manteniment, l’amortització de les obres, el tractament de la salmorra anava a suposar un preu que els ajuntament haurien de fer front. Aleshores, es venia “la moto” argumentant que eixe cost es revertiria només en els nous veïns, aquells, en el cas de Cabanes, que anaren a consumir aquest aigua que només serien els que compraren apartaments en els PAIs Torre la Sal i Mundo Ilusión”.

Ara, segons Mulet, la realitat és que els ajuntaments hauran de fer front a una despesa anual de 600.000 euros, i en el cas de Cabanes, el PAI Torre la Sal, que havia d’estar conclòs en 2010, només té entre un 15 i un 20% desenvolupat i el PAI Marina d’Or Golf-Mundo Ilusión ( 18 milions de m2 , encara no està aprovat definitivament); per tant, serà impossible que aquests “nous ciutadans”, es facen càrrec d’aquest aigua.

Mulet ha recordat que tant aquesta dessaladora, com la de Moncofa, van ser aprovades, i finançades amb diners públics per part de l’administració central, per donar resposta a operacions urbanístiques insostenibles; en Moncofa per a plans d’aquest ajuntament ( on l’alcalde del PSOE està sent investigat per la justícia), o per al de Xilxes ( on el PAI emblemàtic, és el del senyor Ulibarri, implicat en el Cas Gürtel).

En el cas de la dessaladora de Cabanes, la única demanada, és poder fer realitat els projecte de Marina d’OR en tots dos municipis(Cabanes i Orpesa). “

Segons el regidor de Cabanes “ en primer lloc, les inversions d’ACUAMED haurien d’haver anat a les necessitats reals de la població de les nostres comarques, i en segon lloc, si ens han posat en aquest problema, que l’afronte el capital especulador que va promoure aquesta actuació; els empresaris que temeràriament han pogut enganyar a PP i PSOE . Han mentit, ja que aquesta infraestructura finançada amb diners públics, no era per a una necessitat ni una demanda real, sinó simplement per a alimentar encara més la barbàrie urbanística, on de nou, PP i PSOE han seguit el mateix patró.

Ara, ni la seua promesa l’estan complint i la dessaladora dista molt de ser una realitat, per això es demana per mitjà de la diputada al Congrés, que expliquen que està passant i com s’estan gastant els diners dels contribuents