dimarts, de juliol 14, 2009

Cas Censos Cabanes: Audiència reobri el cas, imputa a un funcionari, i demana noves proves


L’audiència estima el recurs d’apel·lació interposat pel regidor d’Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, i revoca la decisió del Jutjat, i demana noves diligències

El dos de febrer de 2009, el jutge del Numero 3 d’instrucció, veia clars indicis penals en la trama de manipulació del cens electoral al municipi de Cabanes, però sobreseia el cas per no saber qui era l’autor material d’aquest delicte.

L’autor d’aquesta denúncia, el regidor d’Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, presentava recurs de reforma i subsidiària d’apel·lació . Fiscalia i el mateix jutjat, desestimant el recurs de reforma setmanes després. Fiscalia es va oposar a aquest recurs d’apel·lació.

Ara, l’audiència de Castelló, deixa en entredit a la Fiscalia i al Jutjat, i en una demolidora sentència, va més enllà del propi recurs d’apelació d’Iniciativa. Es fa un repàs de d’altres sentències d’audiències Provincials en casos semblants ( Corunya o Navarra),

L’audiència fa un exhaustiu i detallat repàs de les investigacions fetes fins la data, demostrant els múltiple errors, manipulacions i falsedats, en les contradiccions en les declaracions dels denunciats, dirigents del PP local i familiars de l’alcalde del municipi, i sobre tot, en les declaracions del funcionari encarregat en aquella data del Padró Municipal. Segons les conclusions de l’Audiència, el funcionari va mentir en declaracions judicials, i veu que la seua actuació no és una simple infracció administrativa, com va valorar el jutjat número tres, sinó que esdevé cooperador necessari en la falsificació d’un firma.

L’audiència, demana tornar a declarar al funcionari de l’ajuntament de Cabanes en qualitat d’imputat, per col·laboració necessària en un delicte de falsedat en document públic ( pel moment) (sic). També demana declarar com a testimoni al Secretari de l’Ajuntament de Cabanes ( en l’actualitat en baixa per malaltia).

Igualment, es demana la declaració d’alguns dels empadronats fraudulentament (Pascual Adsuara Molla), i dels denunciats per haver empadronat als seus domicilis als 39 falsos veïns de Cabanes; a Artemio Siurana ( Alcalde de Cabanes), Luís Miguel Siurana i Victor Manuel Siurana (nebots de l’alcalde), Ana Maria Muñoz Siurana ( neboda de l’alcalde i mare d’una regidora de l’ajuntament), Maria Pilar Herrasti i Alberto Martí Escuriola ( destacats membres del PP local)-

Segons l’audiència, amb independència del resultat d’aquestes noves diligències, existeixen indicis suficients per estimar comés un il·lícit penal ( com afirma el jutge d’instrucció que va sobreseure el cas), i la gravetat dels fets denunciats, que posen en tela de judici el funcionament del sistema democràtic, obliguen a dur les diligències d’investigació fins a les darreres possibilitats penals que pogueren derivar-se del mateixos.(...) encara queden moltes incògnites per clarificar i algunes diligències poden donar llum sobre les mateixes. En eixes condicions resulta necessari continuar amb la investigació, per tal de clarificar en la major mesura de les possibilitats les responsabilitats derivades dels fets denunciats”

Valoració política

El regidor d’Iniciativa, Carles Mulet, ha mostrat avui la satisfacció per aquesta sentència, “ estàvem veient amb total impotència com des de Jutjat d’instrucció número 3, i des de la Fiscalia, tot i comprovar l’actuació delictiva, es pretenia tancar en fals aquest escandalós cas. Ara, per fi es torna a la racionalitat, i s’esgotaran totes les investigacions. Per la nostra part, a més de les declaracions i imputacions que demana l’Audiència, anem a demanar una extensa bateria de noves testificacions, que acabaran per tancar el cas i ajudant a trobar sense cap dubte als autors intel·lectuals i materials d’aquest atemptat intolerable al sistema democràtic. L’actual alcalde és ara alcalde per totes les trampes fetes abans d’eleccions municipals”.

Segons Mulet “ aquest fet va ser denunciat en fa dos anys i mig, i després d’una llarga travessia pel desert, en el qual ens hem vist totalment desemparats, per fi es veu la llum, i s’encenta una via seriosa amb la primera imputació en un delicte. No ens agrada que un funcionari haja de ser el primer en pagar pel que ha estat un trama dirigida pel PP, però està clar que no ha dit tota la veritat, que ha mentit i s’ha contradit, i que és el moment que deixe d’emparar als autors materials i intel·lectuals de la trama”.

Castelló, 14 de juliol de 2009.

Gabinet de Premsa d’Iniciativa del Poble Valencià