dijous, de gener 20, 2011

Iniciativa alerta que el pagament de la dessaladora per part dels ajuntaments de Cabanes i Orpesa, pot suposar una ruïna si no refan els convenis sign


Iniciativa alerta que el pagament de la dessaladora per part dels ajuntaments de Cabanes i Orpesa, pot suposar una ruïna si no refan els convenis signats

Els ecosocialistes traslladen la problemàtica al Congrés per mitjà de la diputada Núria Buenaventura.

El regidor d’Iniciativa a Cabanes, i candidat autonòmic de Compromís, Carles Mulet ha exposat avui com per mitjà de la diputada al Congrés, Núria Buenaventura, s’ha fet aplegar una bateria de preguntes al Govern Central, front als demolidors efectes econòmics que pot tindre la dessaladora de Cabanes-Orpesa especialment en aquests dos ajuntament.

Mulet ha recordat que aquesta dessaladora es fa en dos fase, la primera per generar 68.000m³/dia per l’horitzó 2012 ( l’any que bé), i una segona de 130.000 per l’horitzó 2030, i que el cost de 55 milions d’euros, ha de ser pagats en 22 anys pels pobles afectats.

El regidor de Cabanes ha explicat com el seu municipi és qui més haurà d’aportar, ja que precisament l’alternativa per ubicar la planta de tractament al terme municipal de Cabanes es va fonamentar en que seria el municipi que més demanda anava a generar. Baix la hipnosi del desenvolupament dels PAI de Torre la Sal (1,2 milions de metres quadrats, totalment paralitzat a hores d’ara, quan hauria d’estar finalitzat, i el Marina d’Or Golf-Mundo Ilusión, de 18 milions), ACUAMED, del Ministeri de Medi Ambient va acceptar posar aquesta dessaladora com a prioritat del programa AGUA, enlloc de procurar abastar la demanda real dels pobles que ara pateixen per manca d’aigua.

Aquestes previsions, eren que en 2012 Torre la Sal estiguera conclosa, i Marina d’Or Golf Mundo Ilusión en marxa, i per tant, amb una població que superaria en la costa els 40.000 habitants, quan ara els districtes marítims de Cabanes tindran com a molt 500 habitants. La fórmula ideada per a fer front a aquesta hipoteca de 55 milions, compartida amb Orpesa ( que era el “soci menor”), es pensava repercutir en els nous ciutadans de les noves urbanitzacions, als quals se’ls tarifaria en els rebuts de l’aigua eixa cànon per pagar la dessaladora”:

Segon Mulet, per a l’horitzó 2012, l’any que ve, no fa falta ni un sol litre d’aigua dessalada, ja que la dessaladora casolana de l’urbanització Marina d’Or, connectada al PAI Torre la Sal, és suficient per donar abastiment a les poques vivendes del PAI, però eixes obres s’hauran igualment de pagar, el que pot suposar, per a un ajuntament com el de Cabanes, on el pressupost mitjà anual real i assolit mai supera el 4 milions d’euros, un hipoteca de per vida, per a no res.

EL candidat de Compromís lamenta que tant el PP com el PSOE es cregueren el conte de la lletera, i apostaren per un model de creixement que ara s’ha demostrat era irreal i d’alt risc. Igualment, ni la pròpia promotora dels PAIS es creu que en 2030 estiga conclòs ni de lluny el PAI de 18 milions de metres quadrats. Per eixe motiu, el regidor de Cabanes ha afirmat que si no es refà el convenis signats, la ruïna dels municipis d’Orpesa, i en especial de Cabanes, està assegurada “ ens sap mal repetir sempre que el temps ens dóna la raó quan hem tingut un posicionament polític enfrontat al PP-PSOE en matèria urbanística i de desenvolupament municipal, ja que al confirmar-se que teníem raó, estem més a prop del fracàs, i de la fallida econòmica. Encara estem esperant que els responsables polítics d’aquest desastre demanen disculpes i assumisquen personalment aquest fracàs”.

Per mitjà de la diputada Núria Buenaventura, els ecosocialistes exposen al Govern Central aquesta problemàtica, on es demana que es revisen els convenis i acords entre administracions “ va estar un error l’aposta del Govern Zapatero per un model insostenible dels gegantins PAIs, per això ara és l’hora de rectificar i mirar com es pot arreglar el desastre”