dilluns, de maig 31, 2010
Iniciativa per Cabanes lamenta la incapacitat del PP al fer pagar als veïns 2 milions d’euros per reformar un carrer
El regidor d’Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, ha lamentat avui la incapacitat del PP local de traure subvencions cap al municipis, ja que la obra que es presenta com la més emblemàtica i cara de la legislatura ( “pavimentació de l’antiga carretera de Saragossa, CV-10), s’haja de pagar íntegrament pels veïns.
Aquesta antiga carretera, que passarà a ser vial urbà després de feta la variant de la CV-10 per fora del poble, haurà de ser condiciona com a carrer, i el pressupost calculat pel PP és de 2.089.961, 88 euros ( sent el tercer cop que s’encareix abans d’iniciar-se, quan el primer preu era de 1.300.000 euros)
El PP ha decidit en el darrer Ple municipal, que d’aquests dos milions d’euros, 304.267,33 €‚¬ s’hagen de pagar per mitjà de contribucions especials a pagar exclusivament pels propietaris afectats de la vessant est del vial “ feia molts anys que l’ajuntament no es plantejava el fer pagar contribucions especials, que en aquest cas són més qüestionables, ja que parlem dels veïns que durant dècades han suportat el tràfic de tota la província, han pagat els mateixos tributs que si estigueren al centre del poble, i ara només se’ls arreglen un poc les voreres”, Mulet ha recordat que els 2 milions d’euros suposen quasi el 50% del que poden ser els ingressos o despeses reals que mou l’ajuntament durant un exercici”
Segons Mulet “ que algú pense en algun moment que eixe cas li passara a un poble com Vall d’Alba, per exemple, la remodelació estaria pagada al 100% amb fons d ˜altres administracions, per contra, els veïns de Cabanes hauran de pagar de la seua butxaca els i dos milions que costarà la remodelació del vial per donar-li forma com a nou carrer dels poble”..
Mulet ha recordat que d’eixos diners, 1.318.398,12 els han hagut d’amprar al Institut de Crèdit Oficial, diners que hauran de tornar els veïns a pocs, endeutat a futures corporacions municipals. El 15,55% en base a contribucions especials, fent pagant als veïns de la zona afectada per eixes obres, fet que demostra la inutilitat de la gestió pública, quant a la Diputació , o la Generalitat governa el mateix partit, que no es traga un euro per a sufragar eixa actuació. I la resta, fins aplegar al 100%, la volen traure de la venta del patrimoni municipal de sòl ( un patrimoni de tots que es va vendre a un preu inferior al del seu valor, i que ara es gasta tot per incapacitat d’estalviar).
Per al grup municipal ecosocialista “ no són capaços de governar i dur inversions cap al poble tot i governar el seu propi partit. La poca estima que suscita l’alcalde del PP entre tots els seus companys de files, acaba perjudicant molt greument al poble, que mentre les inversions autonòmiques van a pobles sols del PP, a Cabanes sempre passen de llarg, i a pagar-lo, el contribuent, que sí que paga els seus impostos per a que la Generalitat invertisca en altres pobles com Vall d’Alba
Iniciativa per Cabanes, critica que el PP haja mentit durant 8 anys als 17 propietaris d’un polígon paralitzat
EL PP va votar fa un any en contra d’una moció d’Iniciativa anunciat un diàleg amb els propietaris, que mai s’ha fet .
El grup municipal d’Iniciativa a Cabanes, va presentar en juny de 2009 una moció al ple demanat a l’equip de govern municipal que es deixara d’imposicions, i escoltara la petició que li fan fer per via oficial els 17 propietaris del sòl afectat pel polígon industrial s-7, en la que es demava que es congelara la tramitació d’aquest polígon fins que no hi hagueren garanties del seu posterior desenvolupament.
El regidor d’Iniciativa, Carles Mulet , va presentar una moció que el PP va votar en contra alegant que anaven a posar-se per fi, després de 7 anys, a dialogar amb els afectats. Ara, passat un any, el PP no s’ha dignat ni tant sols a respondre la petició feta pels veïns en aquell moment.
Mulet ha recordat que aquest sòl requalificat pel PP com a industrial, es va projectar junt a la CV-10, entre l’actual polígon industrial de Gaidó i el terme municipal de la Pobla Tornesa, i tot la seua excel·lent ubicació, des de l’ajuntament es va valorar el seu preu per a pagar als propietaris a sols 4,15 euros el metre quadrat, un autèntic atracament. Els veïns van al·legar que el preu de mercat en cap cas podria ser inferior als 50 euros m2, i al final del procés, l’ajuntament va deixar el ridícul preu de 15 euros m2, i amb una sèrie de condicionants com els de la parcel·la mínima, que suposa una invitació gens cordial als propietaris del sòl per a fugir d’allí, cobrant poc més que un premi de consolació.
Aquest episodi s’assembla prou al del polígon industrial de Vall d’Alba on r els tribunals han donat la raó als veïns, als quals també se’ls va atracar amb un preu molt inferior al del mercat per pagar-los les seues terres.
Segons Iniciativa, “ des dels inicis de la tramitació d’aquest Polígon, l’equip de govern, no sabem per quins motius, ha donat l’esquena als propietaris, negant-se a totes les peticions raonables proposades; com sempre, un urbanisme a la carta, tot i tindre els altres polígons industrials mig vuits, i sense demanda, es van dedicar a una espècie desaforada d’urbanisme a la carta on es requalificaven els sòls, a uns preus ridículs per als propietaris”
Des de setembre de 2005, els propietaris vénen al·legant, i aquest polígon empantanat. Aquestes al·legacions, van tardar anys en respondre, concretament a l’abril de 2009, desestimant-les totes.
No obstant, en 21 de desembre de 2007, el propi urbanitzador actualitza el preu dels 4 euros als 15 per m2, coincidint amb una taxació que l’ajuntament va encarregar per a un polígon veí al s-7), increment un augment de l’IPC als costos d’urbanització de la proposició inicial sense especificar quins són realment eixos costs, i sense presentar document justificatiu que ho demostre.
Igualment, els veïns demanen que es revise la proposta de parcel·la mínima, ja que a l’establir una zona de 1000m2, la majoria de propietaris no podran accedir a tindre una parcel·la.
Aquestes peticions no ateses pel PP, ja van ser dutes en 20009 al ple per Iniciativa, amb el vot en contra del PP, i ténen especial vigència avui en dia en plena crisi de model econòmic ; a l’existir un elevat número de parcel·les per ocupar en la resta de polígons industrials del poble, i a l’entrar en una etapa de recessió econòmica; no s’ha desistit en urbanitzar aquest sector, sense acord amb els propietaris, els quals hauran de pagar uns preus grandíssims si volen quedar-se o obtindre una misèria si volen vendre, i el cas de no vendre’s i aprovar-se la reparcel·lació del polígon , automàticament passarà aquesta zona agrícola a tindre de tributar a l’ajuntament com a sòl industrial, tot i poder passar-se anys i dècades sense cap ocupació, creant una despesa enorme.
Iniciativa, després del frau del PP que es va comprometre en el ple a parlar amb els veïns, tornarà a exigir repensar el polígon, donat que des de l’inici de la tramitació d’aquell pai, en 15 de setembre de 2002, han passat 8 anys, i ni els preus, ni les previsions, ni les necessitats d’aquella època són les d’ara, i mentre la crisi fa que es tanquen empreses, i els polígons es queden vuits, crear sòl industrial amb un criteri propi de l’època del pelotazo, és una temeritat, més quan es pensa carregar als propietaris una despesa impossible d’assumir, sense cap expectativa de venta posterior d’aquest sòl.
Cabanes aprova la proposta d’Iniciativa de declarar Bé de Rellevància Local el poblat de Torre la Sal
Després de la negativa de l’alcalde, gràcies a l’associació de veïns, prospera la petició
Després de les reiterades negatives de l’equip de govern municipal a Cabanes, la moció presentada en març d’aquest any pel grup municipal d’Iniciativa, en la qual es demana declarar al poblat marítim de Torre la Sal, Bé de Rellevància Local, ha estat aprovada, tot i que ha falta una petició expresa de l’associació de veïns.
Des del 2006, el regidor ecosocialista Carles Mulet venia reclamant que davant l’amenaça de l’enderroc del poblat mariner per una injusta i molt qüestionable nova delimitació del domini marítim terrestre, l’ajuntament desplegara totes les seues opcions polítiques per donar a aquest sòl urbà consolidat la màxima protecció possible. Ja la primera moció de 2006 va ser rebutjada pel PP.
Ara, en març, quan molts ajuntaments afectats també per l’amenaça d’enderrocs ( governants tant per PP com PSOE), estaven precisament aplicant aquesta mateixa mesura, des d’Iniciativa es va torna a presentar la mateixa moció, demanant que “El Ple de l’Ajuntament de Cabanes aprova iniciar de manera urgent els tràmits per declarar Bé de Rellevància Local la integritat del poblat marítim de Torre la Sal”.
En el ple de març, des de l’alcaldia es va presentar una moció alternativa, que evitava prendre cap compromís concret, i es limitava a abstraccions inassolibles com exigir un canvi de la llei de costes. La inaudita i mai abans vista eixida de la disciplina imposada pe l’alcalde de regidors del seu grup, va fer que aquest perguera el seu intent de boicot, i es va acordar deixar damunt la taula tant la moció de l’alcaldia, com la d’Iniciativa, i demanar a l’Associació de Veïns que digueren la seua.
Al final, els veïns han demanat exactament el mateix que proposava la moció d’Inicitiva, sense incloure cap dels punts que proposva l’alcaldia, tot i les pressions i intents des d’aquest àmbit.
Avui, la proposta d’Iniciativa, recolçada per una petició explícita de l’Associació de Veïns, ha eixit endavant, i s’encomana als tècnics municipals a que aprofitant el procés de redacció del nou PGOU, s’incloga aquest poblat com Bé de Rellevància Local, per donar-li una major protecció davant les amenaces d’enderroc.
Per a Mulet “ davant la prepotència i irracionalitat, hem donat una mostra de coherència, si totes les mocions que presentem i que el PP rebutja sistemàticament foren abans consultades amb els afectats, totes elles eixirien recolzades per la ciutadania. De nou es demostra un PP aïllat de les necessitats i problemes del poble”
Aquest nucli de població, s'assenta en el municipi des de temps immemorials, si bé les actuals edificacions poden datar les més antigues de les dècades 30 o 40 del segle passat, cal recordar que es tracta d'una zona on hi ha jaciments arqueològics que ens retrotrauen al neolític, seguint per restes de gran importància, ibèrics, romans, àrabs...etc
Les actuals edificacions, es van construir en el seu moment aprofitant el poblat marítim existent, i respectant l'estructura del mateix. Es trobaven, en el seu moment, a una distància més que considerable de la platja, respectant en tot moment la distància exigible, la continua degradació de la platja, devorada pel mar any rere any, junt amb l'absència de mesures per a protegir a aquesta de la seua desaparició, han anat acostant al poblat a la primera línia del mar al cap de les dècades.
De cap manera es poden qualificar les edificacions d'una sola altura majoritàriament, com a pràctica urbanística depredadora, i per tant, no té sentit incloure el poblat marí de Torre La Sal en la pretesa acció contra la degradació de la costa. És més, si El Govern mamprén la promesa regeneració de la platja de Torre La Sal, la distància del poblat de la primera línia de mar serà considerable.
El poblat de Torre La Sal està des del seu inici correctament catalogat com a sòl urbà dins del planejament del municipi de Cabanes, No es pot qualificar totes les construccions d´ irregulars en cap cas; ja que gran part compten amb els permisos municipals des del principi, és tracta d'un nucli assentat, baix l'ordenament urbanístic municipal.