diumenge, de maig 02, 2010

Iniciativa du la caòtica regeneració de la plata Torre la Sal (Cabanes) al Congrés


Iniciativa reclama al PP canvi el model urbanístic després del nou estiró d’orelles d’Europa


El diputat Joan Herrera presenta un bateria de preguntes demanant solucions definitives al Govern Central.

El regidor d’Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, ha exposat avui que per mitjà del diputat del partit ecosocialista al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, la formació ha demanat explicacions al Govern Central, i sobre tot mesures definitives davant del desori permanent que està sent les actuacions en la Platja de Torre la Sal de municipi.

Mulet ha recordat que després que Costes es gastara prop d’un milió d’euros en un projecte de restauració de la Platja de Cabanes, tot i estar quasi 5 mesos treballant, duent una mitjana de 200 camions de sorra setmanals, en un sol temporal, durant aquest hivern, va desaparèixer tota la sorra i quasi tota la platja de Torre la Sal , posant inclòs en perill al casc urbà tradicional de Torre la Sal.

Ara, des de setmanes abans de Setmana Santa, de nous es viu un transit constant de camions, que es dediquen a llençar a la platja milers de metres cúbics d’arena argilosa procedent de mines, en el tram comprés des del poblat fins al límit amb el terme municipal d’Orpesa.

Segons Iniciativa ‘ l’arena tirada sobre la platja, és duríssima i compacta, argilosa, que evidentment ni permetrà assentar-se en la zona, ni retindrà els camions de sorra que ara li tindre damunt, ni tampoc permetrà l’arrelament vegetal per regenerar les dunes que protegien al poblat i al passeig marítim de l’envit del mar. A més, l’abocament no s’ha fet respectat la pròpia orografia d’una platja, sinó que s’ha creat un rampa des del poblat fins la mar, un nou i monumental empastre; milers d’euros en forma de centenars de camions de terra i sorra, que tornarà a tragar´-se el mar en el proper temporal.

Per al regidor ecosocialista ‘ la solució no pot ser abocar a cada temporal milers de camions de sorra, argila, o material d’enderrocs, que és quasi el que semblava el que s’ha llençat ara. Som plenament conscient del gran impacte que té en el litoral la construcció d’espigons i ports esportius, i a Cabanes, per la importància, diuen, de la zona LIC de la Pradera de Posidònia i de la zona humida del Prat, sempre s’ha rebutjat aquest tipus d’actuacions, mentre s’han permès en pràcticament tota la costa, donant com a resultat que les platges de Cabanes estan desapareixent de manera alarmant, mentre altres municipis acumulen en els seus espigons milions de metres cúbics d’arena i excel·lents platges’”.

Per a Mulet ‘ de segur existeixen mesures compatibles amb la protecció del litoral, i amb la regeneració efectiva de la platja, bé siga altre disseny dels espigons ajustats a l’entorn , bé siga altres actuacions que els tècnics i especialistes podran dissenyar, però el que no podem continuar és com ara, on cada any Torre la Sal perd platja, arrimant encara més el poblat marítim al mar, o fins i tot el propi Parc Natural de Cabanes-Torreblanca es veu en perill a l’haver desaparegut baix les aigües les extensíssimes platges del cudolar-quartel vell. Segur hi han mesures sostenibles; allò que no és sostenible és per donar màniga ampla a la resta del territori, engolir-se Torre la Sal , i el Prat’”