dilluns, de juliol 10, 2006

Si la presó és bona, per què no la posen a Vall


Si la presó és bona, per què no la posen a Vall
article de juliol del 2003

Molts pensàvem que després del 25 de Maig, tot continuava igual en les nostres comarques, i per a quatre anys més: més Fabra a la Diputació, més PP a la Generalitat, més Zaplana a totes hores a Canal 9, més dreta a la majoria d’ajuntaments; alguna novetat esperançadora, com el revés electoral donat per l’amic “Perito” a Bell-lloc (ja era hora), o el suspens electoral a la Vilanova ( Em deia un amic, que quan els romanesos puguen votar, la majoria d’ajuntaments de les nostres comarques, estaran governats per persones procedents d’aquell país, per majoria absoluta)
Però sembla que no, no tot continua igual. Què ha passat amb l’efecte Vall d’Alba?.
Tots i totes, sabíem que obra, inversió, o estruç que rondara per les nostres comarques, aniria a parar, sense saber per quina estranya força centrípeta, a la Vall d’Alba. ( Plaça de bous, passeig marítim de secà, institut, hotels pagats en diners públics, restauració d’església sense valor arquitectònic mentre es cauen les del ric patrimoni històric de l’interior, centre de salut, superconcursants de l’Hotel Glam, plantes de pneumàtics que no funcionen, plantes de purins que funcionen, però el més lluny del poble possible, i el més prop possible del poble del costat, polígons industrials amb diners públics, ermites, anunci d’adduccions de monuments dels pobles del voltant, zones d’aerogeneneradors fora del pla, estàtues surrealistes ( de Jaume I nanet.. etc)).
Parlàvem d’açò, de l’efecte imant de Vall d’Alba, molt més potent que l’anomenat efecte Axe, o el de la mel o altres dolces elaboracions humanes per a les mosques. S’apuntava ja a la imminent creació del nou bisbat de Vall d’Alba-Castelló ( i Reig Pla ja estava fent les maletes per anar-se’n al feudo de la Pilarica…
Però, mira per on, sense saber també molt el perquè,
sembla que l’efecte Vall d’Alba ja no funciona.
Abans d’eleccions, a l’Alt Palància, tot el món es va alçar en contra de la possible construcció d’una presó per aquells pobles. De seguida, passades aquestes, apareix la noticia de la intenció de posar la “necessària” presó a Albocàsser, la famosa Albocàrcel.

Per als incrèduls, la premsa del règim, ja ens ha estat alliçonant, i demostrant que tot són avantatges, sucosos i substancials, i cap prejudici. El que no podem entendre, doncs, si es tracta d’una obra tant bona, com és que no va a la Vall d’Alba?.
Compartint com ho fem, amb el PP que la millor mesura contra tot, és la repressió, l’empresonament, i la canya al mono ( res de política social, res d’actuar en contra de les situacions injustes que provoquen la necessitat de delinquir, res de redistribució de la riquesa, sinó mà dura, i “todos a la carcel”), i més, entre tant de corrupte, fa falta una gran presó a les nostres comarques ( i més en els temps que corren, que tots els que pensen diferent al PP haurien d’anar a la presó), aquesta presó ha de ser monumental, i no una tonterieta com la que es vol fer ara.
No podem entendre la creixent crispació social existent al propi Albocarcel i els pobles de l’interior; hem de comprendre, que els nostres impostos no són per al idea jipi de millorar l’equilibri territorial, invertir en els nostres pobles: els nostres diners són per a la costa, per a obres inútils, per a propaganda fabraònica, per a fer un nou Benidorm de la Caspa a Orpesa, per arriscar-los en iniciatives privades.
L’interior, ens hem de acontentar en ser el femer de la costa, i acceptar com manà pudent allò que la costa no vol: centrals tèrmiques, aerogeneradors, abocadors, presons, mines, les fàbriques més contaminants i mutis i a la gàbia. Si de normal no entra ni un euro als pobles de l’interior, encara gràcies que se’n recorden per donar-nos les deixalles.
Hi ha “desalmat” que creu que primer es promou l’oblit i arruïnament de l’interior, per a després comprar a ajuntament, amb promeses de quatre perres i dos llocs de treball (encara que siga en precari).
Molts es pregunte precisament, si la presó és bona, per què no la posen a Vall d’Alba?. O millor encara, a Marina d’Or?. LA resposta és evident, ha passat el temps en el qual Vall d’Alba i Marina d’Or, absorbien totes les inversions públiques, ara, per fi, comencem la distribució equitativa dels nostres diners, de les nostres inversions, i d’un creixement per a tots i totes.
Llàstima, de veres, de que els presidiaris no puguen gaudir en els dies de permisos, del balneari preferit per la Carmen Sevilla, o d’un candorós passeig pel passeig marítim de secà de la Vall d’Alba, baix les tropicals palmeres, i el reclam amorós dels estruços.
S’hauran de conformar de passejar pels ametlerals de l’alt Maestrat, o de l’obra majestuosa de Sant Pau
d’Albocarcel.