dilluns, de juliol 10, 2006

LA FÒBIA DEL PP DE CABANES A LA NOSTRA LLENGUA



LA FÒBIA DEL PP DE CABANES A LA NOSTRA LLENGUA
09 Febrer, 2006

Ens costa entendre l’actitud d’odi visceral del PP de Cabanes en vers la normalització lingüística del municipi i contra l’ús normal de la nostra llengua, amb el rebuig automàtic de tota iniciativa que demane qualsevol la promoció del mateix.
La darrera prova d’aquest odi ha estat el rebuig total a la moció presentada per Esquerra Unida de donar suport als músics i cantants en valencià. ( una moció genèrica per demanar que els mitjans de comunicació públics, com la radio televisió valenciana, o en els circuits cultural de la Diputació, es done suport als músics i cantants en valencià)
Des de l’inici de la legislatura, el Grup Municipal d’EU-l’Entesa ha vingut presentant mocions per normalitzar, d’acord amb la Llei d’Us del valencià, la situació de l’ajuntament. Al tractar-se d’un poble on el 99% de la població com a mínim és valenciano parlant, resultaven acceptable iniciatives com per incloure en els segells dels papers oficials “Ajuntament de Cabanes” , en lloc d’Ayutamiento de Cabanes ( únicament l’anagrama, sense entrar a demanar res més). Es va rebutjar que apareguera en papers oficials, encunyadures, anuncis, cartes, panels informatius, publicacions..etc, “ ajuntament de Cabanes”, permentent únicament la nomenclatura en castellà.
Un episodi paradigmàtic va estar que quan Esquerra Unida vam demanar que els bans escrits es publicaren en bilingüe Castellà-Valencià es van negar, però van pretendre ridículament aplicar eixe bilingüisme en els bans emesos pel servei de megafonia, fet que no s’havia fet mai. La tonteria pròpia de la proposta sembla que els ha impedit dur-lo a terme, tot i l’acord de la Junta de Govern al respecte.
La publicació dels programes de festes, per exemple, continuen estant en la majoria dels casos en castellà ( i les poques vegades que ho fan en valencià estan plens de faltes d’ortografia)”
Un dels aspectes més surrealistes de la malaltia lingüística del PP es pot vore en les actes de les sessions plenàries ; després de les queixes i advertiments del Grup Municipal d’EU de no donar per vàlides les mateixes si es traduïen al castellà les nostres intervencions, es va aconseguir un bilingüisme curiosíssim; les intervencions d’EU figuren en valencià, mentre les dels portaveus de PP i PSOE en castellà; quan es transcriu la intervenció d’EU es còpia traduint-la al castellà, per després aplicar-li un traductor automàtic ( el Salt), fet que moltes vegades desvirtua totalment la intervenció feta. Les intervencions fetes oralment pel PP i pel PSOE en valencià al Ple, són traduïdes al castellà. Per tant, les actes dels Plens estan totes en Castellà menys les intervencions d’Esquerra Unida.
El PP, també es va oposar a comptar correctament els coneixements de valencià a tot el nou personal administratiu que ha contractat en aquesta legislatura. Tampoc ha accepta la inclusió del valencià en el Butlletí d’informació Municipal ( pamflet del PP pagat en diners públics), i sempre que es fa alguna proposta en eixe sentit, responen aïradament .
El nacionalisme espanyolista ultra reaccionari del PP cabanyut fa rebutjar qualsevol iniciativa que vaja encaminada a normalitzar lingüísticament un municipi totalment valencianoparlant; no ens estranya per tant, que la pròpia regidora encarregada de les associacions culturals, biblioteca i demés aspectes culturals diguera que no sabia llegir el valencià, ahí es demostra el nivell cultural del PP.
Està clar que la localitat té moltes altres prioritats i mal de caps que la llengua, però és una mostra més del tarannà de qui ens està governant.

1 comentari:

Units pel Poble ha dit...

Son ultra espanyolistes reaccionaris no només per odiar la pròpia llengua, sinó per molts altres temes; com per exemple negarse a comdemanar l'alçament franquista, o els camps de concentració, per tant,si que me sona de molt el nazines, el tinc davant
No demanem a ningú que aprenga res, sinó que respecte els drets linguistics de la resta,
gràcies per perdre el temps d'aquesta manera lazlonagy