dilluns, de juliol 21, 2008

Balances fiscals

Per fi el Govern Central ha fet públic, d’aquelles maneres, les balances fiscals, és a dir, què aporta cada comunitat autònoma a l’Estat i que en rep després. I, no ha sorprés a ningú, els valencians son dels que més aportem, i a proporció, menys ens retornen. El que ja sabiem. El PP, que quan ha governat l’Estat ha estat completament d’acord amb aquest injust sistema, fa el paper ara de reinvidicar perifèric contra el centralisme “ que ens roba”, i els altres ens diuen que s’ha de millorar el sistema, però hem de ser solidaris. I és clar, solidaris ho hem estat sempre, i ho continuarem sent, però, quan seran solidaris amb nosaltres?, és un tòpic, però és veritat, mentre amb el que paguem nosaltres fan autovies enormes, completament gratuites per a altres comunitat autònomes, ací, gràcies al PP i al PSOE continuem pagant, per exemple una autopista de vergonya.

És un debat que no es nou, encara que ara a algú li sone per primer cop, per tant, benvinguts a ell, i a vore si s’aconseguix anar cap a un model territorial solidari però just en el que aporta cadascú.

No estaria igualment malament que des de Diputació, per exemple, es fera un estudi del que aporta cada poble, i del que rep a canvi. Què aporta no només en diners, sinó en paisatge, medi ambient, patrimoni històric; que ha aportat durant els segles; (migracions de població, matèries primeres...) i què reben a canvi ; fems, eòliques, presons..., un clar desequilibri. Perquè si parlarem de diners, casos com els de Vall d’Alba trencarien totes les balances existents, que demostraria com d’arbitrari i partidista és el model de finançament dels municipis.