dimarts, d’abril 10, 2012

De primes i cosines


columna cope d'avui
Segur que deveu estar cansats d’escoltar parlar de “primes”, que no de cosines. Hi ha cosines que poden ser primes o no. També hi ha primes que són de risc, com les cosines, que hi ha tranquil·letes o perilloses.
LA prima també és la primera part del dia segons el romans, En la milícia, la part de la nit entre les vuit i les onze, La primera corda d'un instrument, que dóna els sons més aguts que les altres, o un  Instrument semblant a la tenora, amb què s'acompanyen els balls populars de la Cerdanya o La campana més petita en un joc de campanar .
També coneixem com a prima a una coca rodona , o la Suma que l'assegurat paga a una companyia d'assegurances. També hi han primes en les operacions en la borsa,  o es refereix a l’Excedent del preu actual d'un valor sobre el preu d'emissió, o premis i gratificacions que poden donar els estats a empreses d’utilitat pública.
I tot això ho sé no perquè siga molt sabut, sinó perquè ho hem mirat al diccionari.
I és que sovint vivim enmig d’un terminologia i de conceptes habituals que ni entenen ni volem entendre.
Quant parlen d’una prima de risc que puja i baixa, la majoria no entén bén bé que és això, però sols d’escoltar-la fa caure una suor gelada, perquè saben que darrere d’ella ve la tisora i el càstig. . I és que les gran decisions que ens afecten ja hem vist es prenen en plànols abstractes, quasi metafísics, intangibles.
            De primes també , les que el Govern Central ha fet desaparèixer, i que servien per impulsar l’incipient camp de les energies renovables, i que ajudaven a implant-se  les eòliques a l’interior de les nostres comarques.
            Ben és cert que les eòliques es van fer a colp de martellades, i van tindre i continuen tenint un impacte visual, ambiental, paisatgístic, sobre el patrimoni històric i sentimental de la gent, i que qui va omplir la saca amb l’operació van ser les grans empreses de sempre.
Ben és cert que la planificació de les ubicacions va ser arbitrària, i que a l’igual que en els camps solars, baix l’excusa de les energies netes, s’han produït autèntiques barbaritats per gent plena d’avarícia que volia fer negoci fàcil.
Però malgrat això, era una aposta de futur, per un model energètic net,  que ens ajudaria a prescindir del consum dels carburants fòssils, i una font d’ingressos i de treball per als castigats pobles de l’interior.
   Com sempre, hi ha prioritats, i la tisora sempre talla per on vol qui mana, ja que tots sabem que hi han coses que mai s’atreviran a retallar, com ara en la infame despesa militar, o en el que ens costa cada any la família real.  I això ens passa perquè una majoria dels que han anat a votar han volgut, una majoria de “primos” com es diria en castellà, que ara segur es queixen de tot  el que està passant.
Almenys, més prims podrem quedar perquè anem a menjar menys.
Que passen vostés bona setmana, i fins la propera.