dimarts, de gener 07, 2014

Envaïm la Xina?


Acabada la bogeria d’aquests dies de consum absurd, després d’omplir el contenidors de paper i en especial de plàstics, el menjador de casa queda envaït de caixes de regals que la xiqueta ha acumulat per caixes i joguines de tot tipus, algunes excessives per a l’edat, altres repetides o quasi.
            M’he dedicat a inspeccionar les caixes o etiquetes, totes elles en perfecte castellà, molts d’elles de conegudes marques de l’abans potentíssima indústria alacantina del joquet, algunes d’elles de patents o  disseny “espanyol”, però tot, absolutament tot, fabricat a la Xina.
            Pots trobar joguines de molt baixa qualitat, a preus fa uns anys impossible d’imaginar, en basars que ningú sap com sobreviuen en cada cantonada dels nostres pobles i ciutats, o joguines de gama més alta, en botigues especialitzades o grans magatzems, a preus alguns d’ells considerables, amb marques que gasten barbaritats en publicitat, i serà molt dificil que algun d’ells, cars o barats, siguen d’altra procedència que no siga del gegant asiàtic.
            Avui comencen oficialment les rebaixes, i ací tenim també opcions diverses; o les grans cadenes dels grans grups tèxtils, o les marques exclusives: la diferència de preu també serà considerable, podràs comprar, amb el que fa una dècada o dos te costaven uns pantalons, una bona bossa de roba, i si mires les etiquetes, podràs vore com està fabricat a qualsevol país asiàtic, d’Oceania o fins i tot d’Àfrica n’he vist. Si optes per marques cares, també.
            Electrodomèstics, papereria, edicions de llibres, tèxtil de la llar,mobles, tecnologia, ... què no està fabricat a milers de quilòmetres del nostre país?, quantes tones de combustible es gasten per dur-los des dels punts de producció fins a casa nostra, i encara així són més econòmics que no els fabricats al poble del costat?.
            Com podem lluitar contra això, en el primer món?, quina indústria volem tindre si qualsevol la pot copiar i fer més barata la indústria dels “tercers països” ; la sacrosanta economia sense fronteres i el mercat únic té això. Sembla que la dreta ha optat per competir amb aquests països amb les mateix armes; retallar salaris i drets laborals fins que els valencians puguem tindre les condicions d’un xinés. Reduccions a l’absurd a banda, què podem fer realment des de casa nostra per respondre a aquesta situació?, com podem competir amb aquesta indústria?... preguntes en l’aire de les quals caldria respondre a les eleccions europees, tenim model per respondre a eixos reptes?