dilluns, d’abril 28, 2008

Grans persones del poble


Vicent Reula, “Deuet” em ensenyar fa pocs dies un meravellós invent per produir energia directament de la força de les onades, amb un sistema que en principi sembla més lògic, econòmic i ràpid que tots els invents i prototips ideats fins ara en el camp de l'energia marina.

En una habitació de sa casa ha muntat un enorme aparell d’engranatges, rodes i cordes, i vaig poder comprovar com amb un mínim moviment ( que produiria en la mar les onades), es posaven totes les rodes en marxa; això, a gran escala, produiria automàticament energia, com les dinamos de les bicicletes, però multiplicat per molt. Em parlava de potències, cavalls, de física pura; camp voluntàriament abandona per mi des de la traumàtica experiència de la física i química de l’institut, coses que ens passen als que som de lletres ).

Vicent també ha inventat, entre altres coses, una bicicleta que pots pedalar tant cap avant com cap enrere, però que fa sempre avançar el vehicle. Però allò curiós d’aquest inquiet inventor, és que té més de 70 any, i els estudis que pot tindre un llaurador de tota la vida que ha anat a l’escola de postguerra els pocs anys que s’anava aleshores.

Ha provat l’invent en el port esportiu d’Orpesa, i diu que va funcionar tal i com esperava, el problema és que no sap què fer per donar a conèixer aquest invent; té la tècnica, rudimentària i d’anar per casa, però efectiva, però no la capacitat de presentar el projecte com ho fan els tècnics, amb estudis, estadístiques i explicacions físiques.

Tot una mostra de com des de l’auto aprenentatge es pot aplegar a límits insospitats, i com, igualment, queda un món per descobrir en quant a les noves energies netes i renovables.