dimarts, d’abril 15, 2008

Modifiquen el PAI Torre la Sal a Cabanes al descobrir una gran ciutat ibera dels segles II-I a.n.e.



Mulet recorda que a banda dels jaciments ibers, s’ha afectat a una gran necropolis islàmica i altres restes.
El Ple de l’ajuntament de Cabanes, va aprovar la modificació del PAI Torre la Sal , per “ adequar l’ordenació urbanística al jaciment arqueològic”, després del descobriment d’una important ciutat ibera dels segles II i I abans de la nostra era.
Segons els propis informes elaborats per la Fundació Marina d’Or ( empresa promotora del PAI), han aparegut nombroses restes arqueològiques del que cataloguen com una ciutat ibera de més de 10 Ha d’extensió ( més de 100.000 metres quadrats), dels segles II- I a.n.e, que excedeixen la proposta oficial del Pla Especial, que ja delimitava una gran extensió de zona a protegir com de valor arqueològic. Aquestes noves troballes, han fet a l’empresa haver de readequar tot l’àmbit urbà d’aquest PAI, i protegir i posar en valor les troballes.
El portaveu del Grup Municipal d’Iniciativa, Carles Mulet, ha recordat com aquest pas, ha donat la raó als ecosocialistes quan venien denunciant reiteradament l’aparició d’importantíssimes restes arqueològiques no catalogades per la Conselleria “ a més de la ciutat ibèrica ara descoberta, també ha aparegut una impressionant necròpolis islàmica dels segles XI i XII; restes neolítiques i romanes escampades per tot el PAI. Ara, per força major, han de protegir només una part d’aquest legat, que abastaria la pràctica totalitat del PAI, creant un parc cultural de primer ordre en el nostre País”.
Segons es desprèn del propi informe de l’empresa en els voltants de la Torre vigia medieval que dóna nom a la partida de Torre la Sal , s’estén una ampla trama urbana que es calcula sobre les 10 Ha , tot i que una part ha estat afectada per la regressió marina; així, a hores d’ara, han aparegut diverses estructures de vivendes de fa més de dos mil anys, traçats urbans, dos importants vials, o dos forns de calç, que demostren la importància “industrial” de la ciutat.
La proposta d’adequació del PAI a les protecció de la ciutat ibera, defensa reordenar totes les edificacions previstes en les zones de més troballes, per desplaçar aquestes edificacions dins del PAI, perquè l’empresa no perga ni un cèntim en l’edificació.
Segons el regidor ecosocialista “ contínuament estem denunciant la falta de control per part de l’administració, en els treballs arqueològics afectats per actuacions urbanístiques. En aquest cas concret, venim alertant que és la pròpia empresa promotora del PAI qui està fent el seguiment arqueològic de la zona, i que no existeix cap garantia per a que el seu treball es desenvolupe de manera objectiva, quan el que està en joc és la rentabilitat de les seues actuacions. És a dir, si baix tot el subsol del PAI hi ha una ciutat sencera, què farà l’empresa; protegir un trocet, protegir-la total, o fer-la desaparèixer si ningú no s’assabenta?”.
Mulet ha recordat com ha estat el Grup Parlamentari de Compromís pel País Valencià qui ha insistit davant les Corts sobre la importància dels jaciments de Torre la Sal “ no sabem fins quin punt això ha pogut influir per a que es demanara a l’empresa major serietat a l’hora de protegir el subsol, però cal recordar que a banda de la ciutat ibera, hi han moltes més troballes que desapareixeran baix els edificis de Marina d’OR”
Els ecosocialistes han afirmat que “des de Cultura ja es tenia constància de la gran importància de la zona, amb estudis seriosos com els fets durant la dècada dels 80 que ja apuntaven en aquesta direcció; ara, s’han superat fins i tot les espectatives més optimistes. Allò interessant haguera estat crear un parc arqueologia de primer ordre, i no la continuació de Marina d’Or”