diumenge, de gener 31, 2010

Iniciativa denúncia l’abandó de l’arc romà de Cabanes, 8 anys després de tramitar-se el seu pla especial


Mulet recorda que des de 2003 l’equip de govern no ha mogut un dit per posar en valor el principal monument del municipi.

Des de que en El Ple de l’ajuntament de Cabanes aprovara en març de 2003 exposar al públic el pla especial de protecció de la Senda dels Romans i de l’Arc Romà, segons Iniciativa, la protecció i posada en valor del monument més importnat del municipi ha desaparegut de l’agenda del PP.

Segons Mulet “ Aleshores es van veure obligats a aprovar a correcuita un Pla Especial per impossició de la Conselleria de Cultura, al començar a programar polígons industrials molt a prop d’aquest munument, declarat Monument Històrico-Artístic pel decret de 3 de juny de 1931. No tenien cap pretensió de posar en valor el monument, com tampoc ha passat en la resta de Bens d’Interés Culturals del terme municipal”.

Segons el regidor de Cabanes, van aprovar el Pla Especial, van posar un minúscul cartell contant una historieta, i ja està, dels 11.764 metres de sòl d’especial protecció arqueològica per a instal·lacions i serveis pçublics que es van reservar, ni s’ha tornat a esmentar, sense cap proposata per desenvolupar. Mentre, el monument està junt a una granja i una zona tancada plena de femps, donant una imatge no massa adequada, qui vaja a visitar l’arc romà, només podrà veure un monument abandonat a la seua sort en mig d’una rotonda, sense res més”.

Per al portaveu ecosocialista “ mentre Cabanes aprovaba per imposició de la Conselleria un Pla per eixir del pas, Vall d’Alba, poble limitrof que el seu terme municipal envolta tot el perímetre de ponent del monument, no ha presentat cap proposta de protecció paisatgística, visual, arqueológic...etc, per tant, perfectament la vessant oest de l’arc pot plenar-se de noves fàbriques, granjes o muntons de fem”.

En eixe sentit, s’ha demanat la potenciació i posada en valor dels voltants de l’arc “ mentre s’han gastat el patrimoni municipal de sòl en despeses ordinàries com obres normals, allò que nosaltres haguerem fet haguera estat adquirir per al poble per mitjà de compra els terrenys del voltant, per poder condicionar-los i dotar al monument de zones d’esbarjo, panells didàctics més extensos o inclòs algun centre d’interpretació, per a que la visita al monument tinguera algun sentit i atractiu”

Mulet ha destacat que actuacions com la de la circumval·lació de la CV-10 al seu pas per Cabanes, han allunyat encara més a l’arc del poble “ el passeig de Cabanes a l’Arc ha estat fraccionat a l’elevar la carretera de manera escandalosa, impedint l’accés a gent amb problemes , s’ha carregat la “vial de colesterol” local, mentre l’equip de govern no ha fet res”

DESTROÇA DE LA VIA AGUSTA

A més, l’ajuntament de Vall d’Alba, unilateralment des de fa anys ha destroçat la Via Augusta que discorre junt al monument, en el seu creuament amb la CV-159, ja van permetre seccionar la via romana per fer aquest vial tant qüestionat, com després, destroçar-la també en la seua intersecció. LA Via Augusta també té catalogació com a Bé d’Interés Cultural i hauria d’estar protegida, però en ambdues bandes del seu creuament amb la CV-159, per fer respectar els stops, s’han fet més de 20 clots a cada costat, que ocupen tot l’ample de la via, i que tenen una grandària i profunditat excessiva. “Aquests clots dificulten enormement i estan fent pols molts vehicles, en la Via Augusta, vial que diàriament està considerablement transitat, donat que és la via d’accés a moltes explotacions agrícoles i ramaderes del Pla de l’Arc i Montalba, i via de connexió més ràpida entre aquesta darrera població amb Cabanes i el Pla de l’Arc. Tanmateix, és una via que connecta la zona industrial de Cabanes amb la de Vilafamés, i que té empren molts treballadors.

Aquests clots, estan causant una greu molèstia. L’origen dels mateixos, presumiblement és per evitar l’alta sinistrabilitat que té aquest creuament amb la cv-159 “ aquesta via és de recent creació, i està tant mal feta que ja s’ha cobrat malauradament vàries vides humanes, en un tram de només sis quilòmetres. Aquesta carretera es va fer de presses i malament. Recordem que formava part en un principi del Vial Cabanes-Marina d’Or, però que a l’aparèixer els primers problemes en aquest polèmic vial, es va traure del paquet, i el va promure la Diputació Provincial. Aquesta nova via ha servit per articular al seu voltant els també polèmics i irregulars polígons industrials de Cabanes i Vall d’Alba, i ha estat una via que ha hagut de ser reformada en varies ocasions, mesos després de la seua construcció.

En la construcció del aCV-159, no se li va donar cap importància al seu creuament amb la Via Augusta, i es va passar literalment per damunt d’ella, sense esperar a cap informe de la Conselleria de Cultura, la qual va amonestar formalment a la Diputació.

Castelló, 31 de gener de 2010 Gabinet de premsa d’Iniciativa